top of page

הודו…

הודו הרחוקה, המסתורית, הצבעונית, הכאוטית, החושנית…

הודו המתפתחת והמפותחת, הענייה והעשירה, המרופטת והמפוארת, המזוהמת והצלולה, העירונית והכפרית…

המרכז הבינתחומי הרצליה שם לעצמו מטרה לנתב את התיאוריות הנלמדות במסגרת התארים השונים לכדי פרקטיקה מעשית. מתוך עקרון זה, בית הספר לקיימות אירגן בקיץ האחרון משלחת של 9 סטודנטים לעשרה ימים בהודו, במסגרת התנסות מעשית בקורס "עיור בדרום הגלובלי" בהנחיית ד"ר נתי מרום ותמר עקוב.

במסגרת הסיור, התברכנו בהזדמנות לבחון את מאפייני האורבניזציה "במגה סיטי" במומבאי, הן באזורי הסלאמס העניים ביותר, הן בשכונות עשירות יותר והן בכפרים דליי האמצעים הסמוכים לאזור המטרופולין. בין הפרות למרצדס, בין פחוני הסלאמס למגדלי היוקרה, בחננו את המורכבות העירונית במגה-העיר הזו, העומדת בפני אתגרי הפיתוח של המאה ה-21: תשתיות לקויות, מחסור במים, חיבוריות, ניידות, צפיפות…וזאת, במטרה להבין את המורכבות הרבה, וכן לאמוד את גודל החשיבות של פיתוח בר קיימא במדינות מתפתחות. אי לכך הסיור חולק לשני חלקים עיקריים.

שבוע בכפר. שבוע בעיר.

שבוע בשקט. שבוע ברעש.

שבוע בסקרים. שבוע בפגישות.

בעוד שבכפר התוודענו לתנאי המחייה של פשוטי העם, בעיר נחשפנו למגוון פתרונות המוצעים ע"י מכוני מחקר, אוניברסיטאות, תאגידים מובילים, ארגונים ללא מטרת רווח, מקבלי ההחלטות ומעצבי דעת הקהל.

כמו כן, בשבוע הראשון נחשפנו לכפר, לקחנו חלק בביצוע סקר מקיף בכפרים באזור קרג'אט ובעיר פונה ביוזמתה של גב' תמר עקוב העומדת בראש הועדה הטכנית של --Habitat For Humanity, India ארגון ללא מטרות רווח הפועל בהודו משנת 1983 ובונה בתים עבור שכבת האוכלוסייה הענייה ביותר מתוך העיקרון שבו לכל אחד מגיע מקום מגורים הולם. במהלך הסקר, נכנסנו לבתים של התושבים המקומיים, התעמקנו באורח החיים שלהם, נחשפנו לבעיות השונות אשר עולות מתוך תנאי המגורים שלהם ואף שרנו עם הילדים, טיפלנו בחיות המחמד שלהם והתחברנו עם המקומיים. לצד החיבור הרב ביננו לבינם, הפעילות שלנו הייתה בעלת ערך מוסף גבוה. למעשה, מתוך הנתונים שהתקבלו, הבנו כיצד הבתים נשתמרו או השתנו בעשור האחרון, מהם הצרכים השונים של האוכלוסיות המקומיות כיום אשר אינם מקבלים מענה מאותם הבתים שנבנו בעבר, ולבסוף, כיצד ניתן יהיה לשפר את תנאי המחייה ואיכות החיים של דיירים בפרויקטים עתידיים. לאחר שלושה ימים עמוסים בביקורים, חתמנו את החלק הראשון של הסיור בבניית חומת לבנים ארוכה במאמץ משותף באחד מבתי הספר באזור, מתוך הבנה שלצד התרומה העקיפה שבביצוע הסקרים קיים גם צורך רב לתרום ולהשיג תוצאות בתווך הזמן המיידי.

בשבוע השני, לאחר הפעילות באזורי הכפר ובעיר פונה, שבנו למרכז מומבאי, שם לקחנו חלק במגוון רחב של פעילויות מעשירות. במישור האקדמי, יצא לנו להיפגש עם מכון המחקר Observer Research Foundation , מפגש שבו דנו במורכבות הרבה בעיר ועל הדרכים המאפשרות לתקוף את הבעיות השונות דרך שיתוף פעולה עם התושבים המקומיים. לאחר מכן, בשיתוף מכון Urbz, סיירנו בשכונת דהארבי, שכונת הסלאם השנייה בגודלה בעיר, תוך קיום אינטראקציה עם המקומיים והבנת הקשר המובנה ביניהם לבין הכפרים. לקראת סוף הסיור, התקבלנו בחום על ידי בית הספר למנהל עסקים במומבאי,WeSchool , בו נחשפנו לאישים בולטים, מהשורה הראשונה בתחום אחריות תאגידית, בנייה ירוקה וניהול משאבים. נוסף על כך, במסגרת האירוח בבית הספר, קיימנו סיעור מוחות עם הסטודנטים המקומיים לקידום פרויקטים עתידיים במטרה למצוא, תוך שיתוף פעולה הדדי, מספר פתרונות אפשריים לבעיות השונות בעיר ובכפרים. לצד זאת, המשלחת לא הייתה בעלת נופך אקדמי בלבד. על כן, מלבד לפעילויות האקדמיות, קיימנו במהלך השבוע השני אינטראקציה עם גופים שילטוניים משפיעים. נפגשנו עם פוליטיקאים ומקבלי החלטות, לרבות ראש הרשות לפיתוח האזור המטרופוליני של מומבאי, (MMRDA), ראש עיריית Thane, חבר פרלמנט של מדינת מהארשטרה, ומפקד תחנת המשטרה באחת משכונות העיר, זאת בניסיון להבין כיצד מוקדי הכוח תופסים את הבעיות השונות של העיר מומבאי וסביבתה, וכן באילו דרכים הם פועלים לפתרונן. לבסוף, לצד השחקנים במגזר הציבורי, נפגשנו עם נציגי תאגדים מובילים בעולם העסקי – למשל, -אחד מהבנקים הפרטיים הגדולים בהודוYesBank , תאגיד האנרגיה של חברת Tata וקונגלומראט גודרג' - בכדי לקבל זוויות מבט נוספות על תרומתם ויכולתם להשפיע האוכלוסייה האזרחית.

המסע בהודו היווה יישום העקרונות שנלמדו במהלך התואר בכלל ובקורס ״עירוניות בדרום הגלובלי״ של ד״ר נתי מרום ותמר עקוב בפרט.

לתורה 70 פנים ולהודו אינספור התגלמויות…

כמו גיבורי המיתולוגיה ההינדית, כך גם אנחנו עברנו מסע אניגמטי, רווי במכשולים, בחוויות בלתי צפויות אך מעוררות את כלל החושים והצ׳קרות הרוחניות שלנו. מגוון הצבעים המהפנט, ריח התבלינים המשכר, ושילוב הטעמים המסקרן, התמזגו בסימביוזה מושלמת עם השאנטי, החיוכים התמימים והקסם שבפשטות.

.

פרולוג

המה פסוואני

bottom of page