
היום ה-6 היה יום שבו התארחנו אצל סטודנטים באוניברסיטת we school, אשר קלטו אותנו ליומיים עיוניים מאד.
בבוקר יום ה-6 למשלחת, התארחנו בחדר ישיבות מדהים בקומה 40 בבניין "Bandra Kurla Complex" אשר בו יושב הנציב של המטרופולין מומביי. חדר הישיבות השקיף על חלק מהעיר העצומה הזאת מומביי, אם כי הנוף בחדר השירותים השקיף לצדה השני של העיר, ומנקודה זו נראה נהר החוצה את העיר וניכר היה לראות את צבעו השחור. מבט דרומה לכיוון נהר Mithi והסלאם של דהראווי שבו ביקרנו יום קודם.
במומבי קיים גוף ממשלתי הנקרא- MMRDA והוא גוף של ממשלת מאהאראשטרה האחראי על פיתוח תשתיות תיאום ותכנון של מומבאי רבתי. חבר הועידה אשר אירח אותנו היה אדם רהוט ומסביר פנים אשר לוקח חלק בפיתוח העירוני .של המטרופולין מומביי שכולל יותר מכ- 20 מיליון תושבים
זו הייתה הזדמנות נהדרת לשמוע את נקודת המבט של הצד הממשלתי ויתרה מכן, זו הייתה חוויה אשר נתנה לנו הסטודנטים אפשרות להסיק כיצד הרמה הממשלתית (MMRDA) מתייחסת לבעיות הקיימות ואף אילו פתרונות דרושים. חבר הועדה הממשלתית? תיאר בפינינו את תהליך העיור אותו חווה הודו מזה כ-30 שנה, ויתרה מכך חשף בפנינו תכוניות אופרטיביות המתוכננות לפיתוח עירוני מקיים במומביי. מצורף לינק המסביר על ה-MMRDA http://www.dnaindia.com/mumbai/report-mmrda-woos-global-investors-for-funding-1344756
נפגשנו עם אנשים מאוניברסיטת- "We school" אשר אירחו אותנו במשכנם בצורה יוצאת דופן. התוכנית באוניברסיטה לוותה על ידי הסטודנטים עצמם, ואף היה יעיל וענייני מאד.
בצהרי היום נפגשנו עם אדם בשם מר ויוק, שמתפקד כראש ענף הקיימות בחברת "טאטא אנרגיה" אשר מהווה כאחת מחברות האנרגיה הגדולות בהודו בכלל. ויוק הציג בפנינו את החזון של חברת אנרגיה בהודו ואף הראה כי ישנן הרבה דרכים להפיק אנרגיות מתחדשות גם בהודו הלא מפותחת. ויוק סקר את המצב הקיים בהודו ואיך ל"טאטא" כחברה יש קרוב ל-100 עסקים מתחת לשליטתם. כחלק מההרצאה הראה ויוק כי לפני מספר חודשים לא רב טייל לקוטב הדרומי ואף תיאר בפינינו את מסעו המופלא. יש לציין כי ויוק כאדם מאד מאמין בהתפתחות תעשייתית בת קיימא, וניכר היה לראות זאת. בהחלט היה מרגש לפגוש אדם בתפקיד שכזה אשר שם דגש רב על הדרך שבה צריך לעשות את הדברים, בהתחשבות סביבתית רבה. מר ויוק הציג בפנינו דוגמא לכך שקיימות היא דרך חיים ואותה משלבים בכל פעולה. ויוק הדגיש כי ישנו בזבוז שטח מתחת לפאנלים סולאריים בחוות. מכאן הציג ויוק כי ישנו ניסיון לנצל שטחים אלו לגידול של צמחי תבלין אשר פחות זקוקים לאור השמש קרינה ישירה. מצורף לינק לאתר "טאטא אנרגיה" ובו דוחות שנתיים אשר מלמדים על המצב הקיים כמו כן על דרכים עתידיות למזער השפעתנו על הפלנטה שלנו. https://www.tatapower.com/sustainability/communication.aspx
לאחר ההרצאה הזו הלכנו לשיעור יוגה בתוך הקמפוס עם שתי מדריכות מטעם האוניברסיטה. הסטודנטים באוניברסיטה מחויבים בחלק משנות לימודיהם לעבור שגרה של שיעורי יוגה אשר גורמים לפיוח? ריכוז ומיקוד מחשבתי, תכונות אשר תורמות לקבלת החלטות יום יומית. שיעור היוגה בשבילי היה התנסות ראשונה ולכן הייתה משמעותית מאד. היוגה היא דרך של בני האדם להתחבר לנפש ולדמיון המחשבתי תוך פעילות גופנית ותוך כדי פעילויות נשימה. אותי הדהים לראות כיצד האוניברסיטה שמה דגש על פעילות כזו על אף הלחץ להספיק את לוחות הזמנים הצפופים באוניברסיטה.
לסיום היום בקמפוס נפגשנו עם מר רנג'ן פנט אשר מגיע מעולם של ייעוץ ניהול אסטרטגיה גלובלית. בהרצאתו הראה מר רנג'ן תהליכים לפיתוח חדשני בעולם המודרני במספר רחב של תחומים. לדוגמא, ראינו פיתוח של רובוט מסוג אדם אשר מקדים את זמנו, ובעל יכולות של הבנה ביונית מה שגורם לרובוט לנהל שיחה נורמטיבית עם אדם נורמלי. מעבר להבנתו של הרובוט יש לו את היכולת המדהימה להבין ולשאול את האדם שאלות בחזרה המתבססות על שדובר קודם לכן.
לעניות דעתי הסטודנטים ההודים ארגנו לנו לוח זמנים צפוף ויעיל אשר תרם לנו נקודות מחשבה שונות על הרבה דברים שבעינינו המערביות נראות טריוויאליות כמו למשל, שיעור היוגה באמצע היום העמוס. דווקא במדינה שהחיים בה יותר קשים מרב החיים שאני אישית מכיר, יפה היה לראות כמה דגש שמים על פיתוח בר קיימא מתוך המחשבה על ממשיכי דורנו.
בערב, התארחנו לארוחת ערב אצל הקונסול הכללי של ישראל במומביי מר יעקוב פינקלשטיין. נכנסנו לבניין מפואר ובקומה ה-40 העליונה ביותר, ממוקם ביתו של הקונסול הכללי. מביתו ניתן היה לראות נקודת מבט נוספת על חלק נרחב מהעיר המדהימה הזו. הקונסול ומשפחתו הזמינו אותנו וקיבלו אותנו בצורה נעימה ולבבית, היה תענוג לחגוג את חג השבעות בביתו של שגרירי ישראל במומביי.
